ACT

ACT vormt een onderdeel van mijn behandelconcept.

ACT staat voor Acceptance and Commitment Therapy, een veelbelovende vorm van gedragstherapie. Sinds juli 2010 is ACT een erkende en effectief bewezen behandeling voor een verscheidenheid aan problemen, zoals angst, depressie en chronische pijn. Het is een fris, nieuw, wetenschappelijk bewezen gedragstherapeutisch model dat onder hulpverleners een enorme opmars kent, gezien zijn sterke, levensingrijpende impact die het heeft op patiënten!

Anders omgaan met vervelende gedachten en gevoelens.

Bij ACT leert u op een andere manier met vervelende gedachten, gevoelens en sensaties om te gaan dan een eerste automatische reactie ingeeft: oplossen! Het blijkt namelijk dat het gevecht aangaan met gedachten en/of gevoelens (of ze proberen te vermijden) er juist voor zorgt dat deze een grotere invloed krijgen op iemands leven. Het alternatief is acceptatie van deze vervelende ervaringen. Niet omdat deze zo leuk zijn, maar omdat u niet wilt dat ze nog meer ruimte innemen in uw leven. Met de energie die u overheeft, kunt u zich vervolgens richten op de dingen die er wel echt toe doen! De kern van ACT is de filosofie dat het vechten tegen onvermijdelijke ervaringen/problemen uiteindelijk ten koste gaat van een waardevol, vitaal leven.

ACT kent meerdere processen.

Alle processen zijn nauw met elkaar verbonden en in wezen niet los van elkaar kunnen worden gezien. Deze processen samen zorgen voor psychologische flexibiliteit; het vermogen om aanwezig te zijn, u open te stellen en te doen wat u moet doen. Deze flexibiliteit zorgt ervoor dat u een vitaal leven kan leiden en voorkomt dat uw leven in het teken staat van de problemen die u tegenkomt op uw pad.
Het was al bekend dat ACT een zinvolle benadering is voor chronische pijnpatiënten.
Onderzoek toont aan dat de behandeling daadwerkelijk de kernprocessen van psychologische flexibiliteit beïnvloeden. Verbetering in psychologische flexibiliteit hangt samen met verbeteringen in kwaliteit van leven, depressie, angst voor pijn, maar ook met de ernst van de pijn.
De enorme impact die chronische pijn heeft op het leven, wordt bij ACT gezien als resultaat van de worsteling met de directe pijn, waardoor er naast deze directe pijn ook nog eens indirecte pijn (lijden) ontstaat. De meeste behandelingen bij chronische pijn zijn gericht op het verminderen van de pijnklachten en het verbeteren van het functioneren.

De ACT-benadering biedt een alternatief voor het onder controle krijgen van pijnklachten.

Wilt u meer weten over ACT? Kijk dan op http://www.acbsbene.com

Contactpagina Cindy Mastenbroek Pijnzorg Actief, Buchten Sittard Geleen Limburg
Voor vragen of afspraken kunt u mij bereiken op telefoonnummer: 06-57236323 of via e-mail: cindy.mastenbroek@pijnzorgactief.nl

Act, Pijnzorg Actief.nl, Zuid Limburg, Born, Sittard Geleen, Maastricht