4 Strategieën om je pijn blijvend te beïnvloeden

berichten, nieuws, pijnzorg actief, born, sittard, zuid limburg,

4 Strategieën om je pijn blijvend te beïnvloeden zodat we niet helemaal machteloos zijn, als het om het beïnvloeden van ons eigen pijn gaat. Sterker nog, er liggen ontzettend veel mogelijkheden, die je zelf kunt toepassen, om pijn te beïnvloeden en zelfs te verminderen! De komende tijd kun je hier geregeld oefeningen, tips en verhalen lezen die alles met pijn te maken hebben. Je zult merken dat je deze altijd kunt plaatsen onder de volgende vier strategieën

1 Beïnvloed je gevoel

Je gevoel (emoties) en pijn hangen erg sterk met elkaar samen. Je hersenen maken pijn aan op het moment dat ze denken dat er gevaar dreigt. Je kunt je voorstellen dat je hersenen sneller in de ‘gevaar’ modus schieten wanneer je gestresst bent, of slecht in je vel zit. Als het lukt je gevoel positiever te maken, heeft dat direct invloed op hoe je je pijn beleeft! Dat kan bijvoorbeeld door goede (opbeurende) muziek te luisten, te richten op ontspanning, of leuke activiteiten te ondernemen.

2 Beïnvloed je gedrag

Over het algemeen zijn twee patronen veel voorkomend als we (lange tijd) pijn hebben. We doen te veel en gaan over ons grenzen, of we doen te weinig en zijn daardoor niet actief genoeg. Soms is het een mix, waarin we afwisselend te actief en te passief zijn. Het is ontzettend belangrijk hier een balans in te vinden. Dus gematigd actief zijn bij pijn, en op andere momenten niet te extreem inspannen. Een Engels gezegde luidt ‘motion is lotion’ , waarmee bedoeld wordt dat beweging een noodzakelijk smeermiddel is voor iedereen, zeker mensen met pijnklachten!

3 Beïnvloed je aandacht

Hoe meer aandacht voor pijn, hoe sterker de pijn voelt. De aandacht bewust weg richten van de pijn zorgt ervoor dat de pijn minder plek krijgt. Er zijn speciale aandachtstrainingen, zoals Mindfulness, die zich hier op richten. Soms kan het ook al helpen om bewust iets te doen wat je plezierig vindt, zoals een hobby, een boek lezen of even een serie kijken om de aandacht even weg van de pijn te hebben.

4 Beïnvloed je gedachten

De laatste is de lastigste. Omdat pijn een sterk emotioneel proces is, kan een negatieve gedachte over pijn er al voor zorgen dat je (meer) pijn voelt! Hoe je denkt over pijn kan dus letterlijk je pijn erger of beter maken… Je gaat op deze blog dan ook concrete oefeningen vinden om je gedachten om te zetten naar meer positieve of helpende gedachten. Voor nu geldt: Als je bewust kunt worden dat er negatieve gedachten in je omgaan, is dat een belangrijke eerste stap.

Dit zijn de 4 Strategieën om je pijn blijvend te beïnvloeden. Maak je geen zorgen, iedere strategie zal uitgebreid aan bod komen. Ook zul je merken dat je zelf een voorkeur kunt ontwikkelen voor een strategie, het is (gelukkig) niet nodig om alle vier strategieën te beheersen!

Copy uit pijnblog louiszantema 2019