Kauwen op een rozijn

Helpt kauwen op een rozijn tegen langdurige pijnklachten?

Mindfulness

Mindfulness is een effectieve bewezen interventie bij onder meer angst, stress, depressie, burn-out en onzekerheid. Maar ook is het effectief bij chronische pijnklachten. Je krijgt inzichten in bepaalde patronen die je graag zou willen veranderen. Je leert omgaan met lastige gedachten en moeilijke gevoelens. Hierdoor wordt het makkelijker om bepaalde belemmerende patronen te doorbreken en betere keuzes voor jezelf te maken. Zo krijg je weer grip op jezelf, kan je beter voor jezelf zorgen en groeit je zelfvertrouwen. 

De pijn observeren zonder te oordelen of er op dat moment iets mee te ‘moeten’ doen is een zeer krachtige interventie!

Daarbij helpt het als men zich realiseert dat uitsluitend in het hier-en-nu handelingen kunnen worden verricht die leiden tot beter omgaan met de pijn en zich daardoor beter voelen. Alles uit het verleden is slechts een herinnering en alles in de toekomst niet meer dan een idee.

Alleen in het hier-en-nu kan iemand met pijn echt iets doen

Alleen in het hier-en-nu kan iemand met pijn echt iets doen. Daarom spreek ik met mijn patiënten over het ‘resetten van het pijnsysteem’. Wanneer men dit kan, gaat men even weg ‘uit het hoofd’ (loslaten). Je voelt dan de warmte van de zon, proeft het eten bij het restaurant of voelt de arm van je partner om je schouder, zodat je je kan bezighouden met wat er nú is. 

Vaak pas ik korte mindfulness oefeningen toe in het begin van de behandeling. Dit zorgt ervoor dat de aandacht verplaatst naar de behandeling en niet naar die drukke thuissituatie waar iemand juist vandaan kwam. Zo kan ik meer effect halen uit de behandeling. Ook voor mezelf is het een manier om te focussen. Tevens werkt het bij mij ontspannend, al is dit niet het doel op zich van de oefening! 

Pijnzorg Actief streeft naar een snelle, duurzame en kwaliteitsvolle pijnbehandeling

Ik ben een voorstander en beoefenaar van mindfulness en raad dit ook vaak patiënten aan in mijn behandelingen. Ik kan patiënten goed inzicht geven in stress en hun stressoren en welke stressreducerende acties je kunt ondernemen op fysiek en mentaal vlak en qua zelfmanagement. Mindfulness is er daar één van. Mijn ervaring is dat deze inzichten en acties vaak helpen en mensen ervaren een betere kwaliteit van leven!

Wij blijven patiënten met chronische pijn helpen om te gaan met deze klachten, onder meer door mindfulness, want ik blijf ervan overtuigd dat dit een positieve invloed heeft op je leven!

Wilt u de kracht van mindfulness ervaren? De keuze is aan u!

Cindy Mastenbroek is eigenaar van Pijnzorg Actief, Sittard Geleen. Praktijk voor behandeling van chronische pijn. Men leert vaardigheden ter verbetering van het welbevinden, fysieke en mentale balans, beter herstel, afname van klachten en betere kwaliteit van leven met pijn onder alle omstandigheden! Daarnaast leert men het leven (nog) fijner in te richten. Er is immers meer dan alleen maar pijn.   

Heeft u langdurig pijn? Kijk eens op de website van Pijnzorg Actief.

Om in contact te komen met chronische pijn lotgenoten Nederland kan men deelnemen aan de Pijnzorg Actief GROEP.

Huisartsen, bedrijfsartsen en verzekeringsartsen kunnen vrijblijvend contact opnemen om te bespreken of een specifieke situatie voor behandeling in aanmerking komt telefoonnummer: 06-57236323 of e-mail: cindy.mastenbroek@pijnzorgactief.nl

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws en activiteiten van Pijnzorg Actief? Meld u aan voor een bericht, wanneer er een nieuwe recensie, nieuwsbrief of andere algemene berichten geplaatst worden!