Medicatiemanagement bij chronische pijn.

Voorlichting en advies over pijnstillers nodig en gewenst💊Mensen met chronische pijn nemen soms pijnstillers als opiaten om hun pijnklachten onder controle te houden. Het is erg belangrijk om dit goed te begeleiden. 

Een goede adequate beoordeling van de pijn is hierbij zeer belangrijk!

Met goede effectieve interventies is het mogelijk minder pijn te ervaren met minder opiaten.👍🏻

Patiënten moeten optimaal geïnformeerd zijn over de mogelijkheden en onmogelijkheden van pijnbehandeling.

‼️ Belangrijke informatie ‼️

Mensen met chronische pijnklachten gebruiken regelmatig opiaten. Het is belangrijk dat wij scholing volgen over opiaatgebruik. Onlangs werd er tijdens een scholing dit filmpje getoond. Het bevat belangrijke informatie en is waardevol om te delen.

Informatie over hoe opiaten pijnsignalen reguleren, hoe het lichaam natuurlijke pijnstillers vrijmaakt die endorfines worden genoemd, en hoe opiaten op recept kunnen leiden tot afhankelijkheid.

Opiaatgebruik is soms niet te vermijden, begeleiding hierbij is erg belangrijk! Een goede adequate beoordeling van de pijn is hierbij essentieel! Coördineren, signaleren, coachen en instrueren!

Patiënten moeten optimaal geïnformeerd zijn over de mogelijkheden en onmogelijkheden van pijnbehandeling. Dan kan men pas beoordelen of men tevreden is over de pijnbehandeling.

Opiaten zoals oxycodon en fentanyl zijn effectieve pijnstillers. Onverantwoord gebruik brengt grote risico’s met zich mee. Hier vindt u alle informatie om verantwoord en veilig met opioïde pijnstillers om te gaan.

In de actualiteit

Het belang van medicatiemanagement bij chronische pijn. De behandeling van neuropathische pijn (zenuwpijn) vindt vaak niet plaats met opioïden. Hiervoor zijn andere middelen eerste keus. Het is mogelijk dat men een gecombineerde pijn heeft. Opiaten kunnen dan wel degelijk de pijn beïnvloeden. Een goede adequate beoordeling van de pijn is dus zeer belangrijk!

Pijnconsulenten kunnen een grote bijdrage leveren om adviezen te geven over het medicatie-beleid bij chronische pijn. Er kunnen bijvoorbeeld niet-medicamenteuze interventies in worden gezet.

Meer weten over de aanpak van Pijnzorg Actief? Maak een afspraak voor een vrijblijvend en persoonlijk gesprek.

Heeft u vragen? U kunt een bericht sturen via cindy.mastenbroek@pijnzorgactief.nl of bel 06-57236323, er wordt zo snel mogelijk contact met u opgenomen.