Nieuwe corona-maatregel: fit worden!

Tijd voor een nieuwe corona-maatregel: fit worden! In de discussie over welke mensen de grootste risico’s lopen om (ernstig) ziek te worden door COVID-19 gaat het steeds vaker over leefstijl gerelateerde aandoeningen. 

Er is een aangetoonde relatie tussen COVID-19 – en infecties in het algemeen – en weerstand, metabole ontregeling en leefstijlinterventies. Nieuwe corona-maatregel: fit worden!

Pijnzorg Actief past preventie- en leefstijlinterventies toe vanuit een integrative medicine benadering:

 • er is een gelijkwaardige relatie tussen zorgverlener en zorgvrager, met de zorgverlener in een coachende rol;
 • we investeren in preventie en leefstijlinterventies;
 • we benutten alles wat, op basis van onderzoek, veilig en effectief is voor de gezondheid (“evidence based”). Zo komen we tot de beste behandeling;
 • we werken aan en in een helende omgeving, dat wil zeggen: een omgeving die bijdraagt aan genezing en welbevinden.

Cindy Mastenbroek, eigenaar Pijnzorg Actief, licht toe: “Deze interventies zullen een extra verdieping geven, van het pad waarop we ons reeds begeven! Het is een meerwaarde voor mensen met chronische aandoeningen. Tijd voor een nieuwe corona-maatregel: fit worden!”

Er is verdieping van kennis opgedaan over waar onze passie ligt. Dingen doen die binnen onze talenten passen. En binnen onze mogelijkheden kijken we hoe we nog meer in onze kracht kunnen komen te staan, om te komen tot de best mogelijke en veilige zorg voor patiënten met chronische klachten, zoals:

 • angst
 • depressie
 • vermoeidheid
 • buikproblematiek, prikkelbare darm syndroom
 • chronische pijn
 • diabetes mellitus
 • hart- en vaatziekten
 • kindergeneeskunde
 • neurodegeneratieve aandoeningen, dementie
 • oncologie
 • palliatieve zorg
 • ouderenzorg
 • hoog risico groepen voor COVID-19

Een Integrative Medicine zorgverlener heeft inzicht in de gehele lichamelijke, psychologische en sociaal-culturele context van de patiënt en kan op basis van dit inzicht preventie-en leefstijladviezen geven waardoor herstel sneller verloopt en klachten verminderend c.q. worden voorkomen.

Er is een brede kennis van evidence based practice complementaire (aanvullend) interventies die veilig en effectief zijn voor de gezondheid. Deze worden in de praktijk toegepast, om te komen tot de beste behandeling. Is het tijd voor de nieuwe corona-maatregel: fit worden?

Heeft u er wel eens bij stilgestaan dat voeding een belangrijke factor kan zijn bij chronische aandoeningen❓

Bij diabetes of hart- en vaatziekten krijgen patiënten vaak voedingsadvies dat gebaseerd is op officiële richtlijnen. Voor de meeste andere ziektebeelden bestaan er geen officiële richtlijnen, terwijl voeding toch een belangrijke basis vormt bij alle ziektebeelden en de behandeling ervan. 

Bij (chronische) klachten denkt men zelden aan voeding, maar voeding is een heel belangrijke factor bij chronische aandoeningen. Voeding beïnvloedt ontstekingen, de darmflora, het immuunsysteem, het zenuwstelsel en de pijngewaarwording. Het typische westerse voedingspatroon bevat te veel geraffineerd en bewerkt voedsel, te veel koolhydraten en suikers, te veel dierlijke producten en te weinig groenten, fruit en vezels. Het werkt klachten in de hand of houdt het in stand.

Voeding is een belangrijke factor bij chronische aandoeningen!

Een van de belangrijkste oorzaken van klachten is ontsteking. Ontsteking is heel sterk gelinkt aan voeding. Geraffineerde koolhydraten en suikers, vlees, vleesproducten, verzadigde dierlijke vetten, geraffineerde gehydrogeneerde olie (margarine, dressings), gebakken en gefrituurde voeding, transvetten, te veel alcohol en voeding waar je allergisch voor bent, stimuleren ontsteking. Groenten, fruit, kruiden, specerijen, broccoli, knoflook, uien, vette vis, waterkers, vlaszaad en andere zaden, walnoten en andere noten, cacao, olijfolie, rode wijn en groene thee bevatten verschillende stoffen die ontsteking remmen.

Voeding bepaalt ook de samenstelling van de darmflora, die sterk gelinkt is aan ontsteking. Een verstoorde darmflora is een van de oorzaken van ontsteking en klachten in heel het lichaam, onder andere chronische pijn in het bekkengebied, spierpijn, gewrichtspijn, fibromyalgie, migraine en neuropathische pijn. Suppletie met probiotica heeft een pijnstillende werking. De darmflora kan ook hersteld worden met de juiste voeding. 

Tijd voor een nieuwe corona-maatregel: fit worden!

Een verstoorde darmflora is een van de oorzaken van allergie of intolerantie voor bepaalde voeding, zoals gluten, tarwe, koemelk (maar ook andere voedingsmiddelen). Voedingsallergie of -intolerantie kan klachten in heel het lichaam veroorzaken. 

Ook een gebrek aan bepaalde voedingsstoffen kan ontsteking en klachten veroorzaken of verergeren. Bewerkt voedsel levert (bijna) geen van deze voedingsstoffen, maar berooft het lichaam juist van alle belangrijke voedingsstoffen. 

Patiënten met chronische aandoeningen krijgen vaak standaard medicatie, maar ze zouden ook advies over voeding en beweging moeten krijgen. Optimaal zou zijn als iedere patiënt met chronische aandoeningen ook officiële voedingsrichtlijnen zou mee krijgen, zoals ook bij diabetes gebeurt.

Uiteraard blijft de zorgvraag uitgangspunt bij een ingezette behandeling en wordt de inhoud van het zorgplan besproken.

Dit alles naast de gebruikelijke behandeling bij Pijnzorg Actief!

Dus vindt u het tijd voor de nieuwe corona-maatregel: fit worden? En wil u meer weten over preventie-en leefstijlcoaching bij chronische aandoeningen, houd de website van Pijnzorg Actief zeker in de gaten!

Pijnzorg Actief biedt bedrijven ondersteuning bij re-integratietrajecten en ziekteverzuim. Huisartsen, bedrijfsartsen en verzekeringsartsen kunnen vrijblijvend contact opnemen om te bespreken of een specifieke situatie voor behandeling in aanmerking komt.

Meer weten? 

📞 06-57236323

📧 cindy.mastenbroek@pijnzorgactief.nl

🌎 https://www.pijnzorgactief.nl