Mysterieuze wisselwerking en biopsychosociale ontregeling

Pijnzorg actief, chronische pijnklachten, ACT, behandeling, ziekteverzuim, verzekeringsartsen, letselschade advocaten, huisartsen, pijnbestrijding, pijntherapie, werkwijze, Sittard Geleen, Zuid Limburg

Chronische pijn komt veel voor en vormt een grote uitdaging voor patiënten, behandelaars en de samenleving. Chronische pijn gaat niet over met een prik of pil. Mysterieuze wisselwerking en biopsychosociale ontregeling.

Helaas blijkt vaak dat na jarenlange zoektochten om van de pijn af te komen nog forse problematiek resteert en dat veel patiënten, als gevolg van een combinatie van medische, psychische en sociale factoren, niet voldoende in staat zijn een blijvende balans te vinden en te behouden in hun lijf, geest en leven.

Door alle aspecten van de pijn in samenhang te zien en persoonlijke situaties als uitgangspunt te houden kan de vicieuze cirkel van de pijn worden doorbroken.

Aandacht voor chronische pijn is hard nodig, want dit ziektebeeld -en de impact daarvan- wordt nog veel te weinig gezien, laat staan goed begrepen. Meer onderzoek én praktische ondersteuning is hard nodig!

Keep up the good spirit!

 

Een bio-psycho-sociaal probleem

Chronische pijn, zeggen alle pijnexperts, is een bio-psycho-sociaal probleem. Er spelen lichamelijke ontregelingen mee, maar ook opvattingen en emoties over de pijn, en de sociale omgeving. „Iemand die pijn heeft en bang is dat er iets onherstelbaar kapot is, zal er meer last van hebben dan iemand die dat niet vindt”, zegt Brigitte Brouwer, neuroloog en pijnspecialist in het Maastricht UMC+. „Maar ook mensen die weinig steun ervaren uit hun omgeving, die onrecht ervaren, of mensen met stemmingsproblemen, zoals hevige angst of depressie, hebben een grotere kans om langer pijn te houden.”

Behandeling richt zich dan niet alleen op lichamelijke aspecten, maar óók op de omgeving, en op gedachten en emoties: die kunnen de pijnbeleving versterken. Die benadering van pijn drijft pijnpatiënten tot wanhoop en woede. Want de pijn ís niet ingebeeld, die is hemeltergend aanwezig. Hoe werkt die connectie tussen ‘lichaam’ en ‘geest’?

Pijn begint meestal puur fysiek. Met weefselpijn (zogeheten nociceptieve pijn), die ontstaat na een verwonding of ontsteking, bijvoorbeeld bij een steekwond of gewrichtsontsteking zoals reuma. Of met zenuwpijn (neuropathische pijn), die ontstaat door beschadiging van gevoelszenuwen. (Bron: NRC, juni 2023)

 

Biopsychosociale behandeling

Huisartsen, bedrijfsartsen, verzekeringsartsen en letselschadeadvocaten kunnen vrijblijvend contact opnemen om te bespreken of een specifieke situatie voor behandeling in aanmerking komt.

Meer weten over de aanpak van Pijnzorg Actief? Maak een afspraak voor een vrijblijvend en persoonlijk gesprek.