Wat is een hernia?

Arbeidsmarktorientatie bij chronische pijn, hernia, Lotgenoten, Nederland, Chronische pijn lotgenoten Nederland, rugpijn, chronische rugpijn, chronische pijn

Wat is een hernia? Hernia betekent letterlijk breuk of uitpuiling. Het is een aandoening die in Nederland veel voorkomt. De oorzaak voor het ontstaan is veelal onduidelijk. Veel mensen denken dat ze een ‘instabiele rug’ hebben of de rug ‘verkeerd belasten’. Om te kunnen begrijpen wat een hernia is, moet je eerst iets weten over de opbouw van je wervelkolom.

Je wervelkolom bestaat uit wervels en tussenwervelschijven, die bij elkaar gehouden worden door banden, spieren en pezen. Er kan een uitstulping van een tussenwervelschijf ontstaan, wat een hernia wordt genoemd (HNP= Hernia Nuclei Pulposi).

Die uitstulping kan op een zenuwbaan drukken waardoor je pijn in je rug en uitstralende pijn in je billen, je been en soms in je voet kan hebben. Twee veel voorkomende vormen van een hernia zijn een nekhernia en een rughernia.

Oorzaak van een hernia

Slijtage van de tussenwervelschijf is de belangrijkste oorzaak van een hernia. Bij ongeveer de helft van de mensen boven de 50 jaar is dit de oorzaak. Meestal geeft deze uitstulping echter geen klachten. Het hoort bij het verouderingsproces. Soms zijn er andere oorzaken (dan een hernia) van je pijnklachten. Ook komt het voor dat de pijn beïnvloed wordt door meerdere factoren.

Het is onduidelijk wat de oorzaak is van klachten bij een hernia. Zwaar werk met veel tillen kan wel rugklachten geven, maar dit veroorzaakt geen hernia. Een hernia met klachten komt vaak voor bij mensen tussen de 25 en 50 jaar.

Symptomen van een hernia

Je hoeft niet altijd klachten te hebben van een hernia. Als je er wel klachten van hebt, is dit vaak een uitstralende pijn in je billen, pijn in je been en soms in je voet. Afhankelijk van de zenuwbaan waar de uitstulping op drukt, kunnen er ‘verlammingsverschijnselen’ van een of meer spieren ontstaan. Je huid voelt op die plek dan doof aan. Ook al bevindt de hernia zich in je onderrug, je hoeft niet altijd pijn in je onderrug te hebben.

Als je hoest, niest of perst kan de pijn erger worden. Dit komt doordat de druk op je wervelkolom dan wordt verhoogd.

Diagnose van een hernia

Op basis van de beschrijving van je pijn- en uitvalsverschijnselen is vaak meteen duidelijk of je een hernia hebt en om welke zenuw en tussenwervelschijf het gaat. Als er vermoedelijk een andere oorzaak van de pijn is, of als er een hernia-operatie wordt overwogen, wordt een MRI-scan of een CT-scan gemaakt.

Een andere oorzaak van lage rugpijn kan bijvoorbeeld een verkeerde houding zijn. Dit kan door middel van fysieke oefening behandeld worden.

Neem direct contact op met de huisarts als:

  • Je plotseling minder kracht hebt (niet meer op je tenen of hak kan lopen).
  • Er een doof gevoel ontstaat in je liezen en rond de anus.
  • Je niet meer kunt plassen of je plas niet meer kan ophouden.

Behandeling van een hernia

Herniaklachten gaan meestal vanzelf weer over, maar als je eenmaal een hernia hebt gehad kunnen de klachten altijd terugkomen. 75 procent van alle hernia’s gaan over met fysieke oefening. Ook is het belangrijk dat je in beweging blijft om stijfheid te voorkomen. Let er wel op dat je bij pijn je lichaam niet overbelast. Als je door hebt dat je bij een bepaalde beweging pijnklachten krijgt, probeer deze beweging dan (tijdelijk) te vermijden.

Omgaan met pijn: ‘Chronische pijn verandert het brein. Er is meer nodig dan medicatie alleen’

Als je klachten snel toenemen of na zes weken niet of onvoldoende zijn afgenomen, ga dan naar je huisarts. Deze kan je doorverwijzen naar een specialist. Als uit onderzoek blijkt dat er sprake is van een uitstulping, zal beoordeeld worden of een hernia-operatie voor verbetering kan zorgen. In het algemeen geldt dat hoe erger de klachten zijn, hoe groter de kans is dat de operatie verbetering zal opleveren.

Bekijk de video over hernia via Gezondheidsplein.

Herniaklachten komen veel voor en vormen een grote uitdaging voor patiënten en behandelaars

Alle aspecten van de pijn en uw persoonlijke situatie worden beoordeeld om de vicieuze cirkel van pijn te doorbroken.

Pijnzorg Actief streeft naar een snelle, duurzame en kwaliteitsvolle pijnbehandeling

Heeft u langdurig pijn? Neem dan contact op met Pijnzorg Actief.

Zorgverzekeringen vergoeden de zorg gedeeltelijk, sommige volledig (75 tot zelfs 100%, afhankelijk van de polis van de patiënt).

Om in contact te komen met chronische pijn lotgenoten Nederland kan men deelnemen aan de Pijnzorg Actief GROEP.

Huisartsen, bedrijfsartsen en verzekeringsartsen kunnen vrijblijvend contact opnemen om te bespreken of een specifieke situatie voor behandeling in aanmerking komt telefoonnummer: 06-57236323 of e-mail: cindy.mastenbroek@pijnzorgactief.nl

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws en activiteiten van Pijnzorg Actief? Meld u aan voor een bericht, wanneer er een nieuwe recensie, nieuwsbrief of andere algemene berichten geplaatst worden!