Zelfredzaamheid en eigen regie

Hoe kunnen wij inspireren?Zelfredzaamheid en eigen regie, klachten verbeteren

Chronische pijn vormt een groot gezondheidsprobleem. Uit onderzoek blijkt chronische pijn bij 1 op de 5 volwassenen in Nederland voor te komen. Van deze mensen blijkt 54% niet normaal te kunnen functioneren. Chronische pijn zorgt voor beperkingen in het dagelijks leven, onder andere bij fysieke en sociale activiteiten. Het vergroot de kans op psychopathologie en ziekteverzuim. Naast de impact van chronische pijn op de kwaliteit van leven van de betreffende persoon, heeft het ook een maatschappelijke impact. Het is tijd om klachten te verbeteren. Zelfredzaamheid en eigen regie!

Is er alles gedaan om een lokale oorzaak te vinden om de klachten te bestrijden?

Om de persoonlijke en maatschappelijke impact van chronische klachten te verminderen wordt er veel onderzoek gedaan naar de effecten van verschillende behandelinterventies en vormen van klachten bestrijding bij chronische pijn, vermoeidheid, angsten, depressie, oncontroleerbare stress, sociale problemen, onbegrip en sociale isolatie. In de dagelijkse praktijk is de zoektocht naar de juiste behandeling te bemerken. Patiënten met hun persoonlijke klachten hebben vaak al verschillende specialisten en behandelaren bezocht, die zich elk binnen hun eigen specialisme uitlaten over de de klachten. Hierdoor kunnen bij patiënten overtuigingen en verwachtingen ontstaan die niet reëel zijn.

Ook krijgen patiënten regelmatig te horen dat er alles is gedaan om een lokale oorzaak te vinden om de klachten te bestrijden en er maar mee moeten leren leven.

“Wij kunnen niets meer voor u doen, leer er maar mee leven”

De integratie tussen lichamelijke, psychische en sociale aspecten van het functioneren wordt hierin echter vaak gemist.
Deze adviezen kunnen echter wel bijdragen aan het ontstaan of voortduren van disfunctionele pijncognities. 80% van de pijnpatiënten voelt zichzelf onvoldoende of inadequaat behandeld (zie: Zorgstandaard Chronische Pijn).

Het moment is aangebroken verder te kijken dan wat men tot nu toe heeft gedaan om van de klachten af te komen. Er komt een nieuw hoofdstuk aan, gericht op het goed leren omgaan met de lichamelijke, psychische en sociale gevolgen van de chronische pijn; gericht op beter functioneren, op kwaliteit van leven, op zingeving. Geen herhaling meer van hetzelfde, maar iets heel anders. Zelfredzaamheid en eigen regie!

Zelfredzaamheid en eigen regie

Indien de patiënt bepaalde activiteiten weer zou willen kunnen uitvoeren of die men mist? Speelt er een probleem van vermijden van activiteiten? Wil de patiënt meer tijd voor zichzelf vrij maken? Wil de patiënt zichzelf weer op nummer 1 zetten?

Er kunnen belemmeringen worden ervaren in het herstel van de pijnklachten bijvoorbeeld door angsten, vermoeidheid, depressie, oncontroleerbare stress, sociale problemen, onbegrip en sociale isolatie.

Wanneer is behandeling bij Pijnzorg Actief zinvol

  • Er is sprake is van een chronische aandoening en men weer greep op het leven wil krijgen
  • Mensen hebben reeds van alles geprobeerd om van hun klachten af te komen, zonder bevredigend resultaat
  • Met chronische pijn de regie terug in eigen hand willen krijgen
  • Ziekteverzuim dreigt vanwege chronische pijnklachten
  • Indien mensen met chronische pijn re-integreren in (nieuwe) werksituatie
  • Chronische pijn blijft bestaan na letselschade (door bijv. ongeval)

Het uiteindelijke doel van de behandeling

Het uiteindelijke doel is dat men weer grip krijgt op het eigen leven. Dat de pijn niet meer leidend is in het leven, maar een onderdeel ervan. Dit wordt gedaan door te kijken naar wat nodig is. Men volgt behandelingen op maat die afgestemd zijn op individuele behoeften.

De dienstverlening bij Pijnzorg Actief vindt plaats via huisbezoeken en via e-coaching met behulp van online meetings. We begeleiden patiënten met interessante assessments en e-learnings. Inzet hiervan gaat op basis van welke zorg op dat moment gewenst is.

Preventie

Behandeling op uw werk behoort tot de mogelijkheid. Op deze manier neemt een behandeling zo min mogelijk tijd in beslag. Dit zal een werkgever zeker waarderen. Informeer naar mogelijkheden bij leidinggevende of personeelszaken van het bedrijf  en wijs hen op de mogelijkheden van het aanbod van Pijnzorg Actief. Neem voor meer informatie contact met ons op.

Huisartsen, bedrijfsartsen, verzekeringsartsen en letselschadeadvocaten kunnen vrijblijvend contact opnemen om te bespreken of een specifieke situatie voor behandeling in aanmerking komt.