Zorginnovatie bij chronische pijn

Zorginnovatie bij chronische aandoeningen

Een nieuw artikel toont aan dat cognitieve gedragstherapie (CGT) voor chronische pijn ondersteund door kunstmatige intelligentie (AI) dezelfde (of betere) resultaten kan opleveren als programma’s van therapeuten. Zorginnovatie bij chronische pijn

De studie omvatte 278 patiënten met chronische rugpijn, gerandomiseerd in twee groepen: 

1. Standaard CGT via 10 telefonische sessies van 45 minuten met een therapeut

2. AI-ondersteunde therapie (AI-CGT), waarbij ze hun symptomen meldden via korte, dagelijkse geautomatiseerde telefoontjes. 

De belangrijkste bevindingen waren onder meer: 

  • 82% in de AI-CGT-groep voltooide alle 10 weken van de behandeling versus 57% bood 10 weken telefonische counseling door een therapeut aan. 
  • Na zes maanden hadden aanzienlijk meer patiënten in de AI-CGT-groep klinisch belangrijke verbeteringen in hun uitkomsten
  • Het AI-CGT-programma gebruikte minder dan de helft van de tijd van de therapeut 

Verbinding preventie en zorg gericht op omgeving en individu

“Kunstmatige intelligentie kan helpen erachter te komen hoe we elke persoon zoveel aandacht kunnen geven als ze nodig hebben, terwijl we ervoor zorgen dat we de schaarse middelen niet besteden aan patiënten die er geen baat bij hebben.”

Zorginnovatie bij chronische pijn

Inzicht in de gehele lichamelijke, psychologische en sociaal-culturele context is van belang om tot gedragsverandering te komen. Er worden op basis van dit inzicht preventie-en leefstijladviezen gegeven waardoor herstel sneller verloopt en klachten verminderend c.q. worden voorkomen.

Het mooie is dat door kennis en ervaring interventies gecombineerd kunnen worden. Er ontstaat een gestructureerde, multi-sensorische en motorische interventie. Het beste uit verschillende werelden. En niet onbelangrijk: wat vindt de patiënt?

Cognitieve gedragstherapie voor chronische pijn ondersteund door kunstmatige intelligentie kan dezelfde resultaten opleveren als programma’s van therapeuten, blijkt uit deze nieuwe studie. Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een effectief alternatief voor opioïde pijnstillers voor het beheersen van chronische pijn.

Huisartsen, bedrijfsartsen, verzekeringsartsen en letselschadeadvocaten kunnen vrijblijvend contact opnemen om te bespreken of een specifieke situatie voor behandeling in aanmerking komt.

Meer weten over de aanpak van Pijnzorg Actief? Maak een afspraak voor een vrijblijvend en persoonlijk gesprek.